- Ode aan Anna van Rijswijk (2024)Anna van Rijswijk (1841-1922) was een van de vele straatarme Amsterdamse vrouwen die zich tijdens de smerige negentiende eeuw uit de goot omhoog werkten en zorgden dat hun kinderen het beter hadden dan zij. Anna onderhield vanuit een kelder in de Haarlemmerstraat haar gezin (van zes kinderen, waarvan drie als baby overleden) door groente te … Continue reading “Ode aan Anna van Rijswijk (2024)”
- Waarom is er hoger beroep in asielzaken? (2024)De nieuwe regering wil het hoger beroep in vreemdelingenzaken afschaffen. Het werd in 2001 ingevoerd om drie redenen: (1) om de doorlooptijd van bij de rechtbank aanhangige zaken te verkorten; (2) als snelle en effectieve manier om uiteenlopende jurisprudentie op één lijn te krijgen; en (3) om het voor de staatssecretaris mogelijk te maken om … Continue reading “Waarom is er hoger beroep in asielzaken? (2024)”
- De (her)invoering van een tweestatusstelsel (2024)In het Hoofdlijnenakkoord 2024 – 2028 beloven de PVV, VVD, NSC en BBB ‘het strengste toelatingsregime voor asiel en het omvangrijkste pakket voor grip op migratie ooit’. Verblijfblog bespreekt de belangrijkste maatregelen in een serie blogs. Het derde blog gaat over de (her)invoering van een zogenoemd ‘tweestatusstelsel’. Verblijfblog, 28 juni 2024
- Gaza aan de Boelelaan (2024)De rust is voorlopig weergekeerd, maar de ME in Nederlandse universiteitsgebouwen: het was even wennen. De publieke discussie blijft echter turbulent, en nogal schematisch. De ene kant van het spectrum eist op hoge toon een academische boycot van Israël, een veroordeling van Israël, en veroordeelt het geweld van de ME. De andere kant vindt de … Continue reading “Gaza aan de Boelelaan (2024)”
- Onafhankelijke staat? (2024)Het ‘memorandum van overeenkomst’ tussen Ethiopië en het door geen enkele staat erkende Somaliland is in Somalië als een bom ingeslagen, schrijft NRC (3/1). Voor de volledigheid: ook Nederland heeft Somaliland behandeld alsof het een onafhankelijke staat is. De Dienst Toezicht en Vertrek van het ministerie van Justitie sloot op 25 juni 2014 een ‘Memorandum … Continue reading “Onafhankelijke staat? (2024)”
- Shortcomings in EU Cooperation for Externalization of Asylum: Lessons from Niger, Serbia, Tunisia and Türkiye (2023, With Bachirou Ayouba Tinni and 8 others)This policy brief addresses European Union support for asylum systems in selected third countries – i.e. Niger, Serbia, Tunisia and Türkiye – through a range of instruments including technical means (advice, training, capacity building), operational assistance (such as Frontex operations in non-EU countries) as well as financial support for refugee status determination, refugee reception, migration … Continue reading “Shortcomings in EU Cooperation for Externalization of Asylum: Lessons from Niger, Serbia, Tunisia and Türkiye (2023, With Bachirou Ayouba Tinni and 8 others)”
- Maak van Tunesië niet het nieuwe ‘aanmeldcentrum’ aan de Europese buitengrenzen (2023, met Fatma Raach en Hiba Sha’ath)Europa vreest massa-immigratie uit Tunesië. En dat land wil geen stroom retourreizigers. De EU kan de druk verlichten met consistente financiële steun. NRC-Handelsblad 12 april 2023
- Outsourcen en afkopen van asielprocedures buiten EU is een onzalig en onrechtmatig plan (met 11 anderen, 2023)Met de Kamermotie om asielaanvragen naar elders af te schuiven, bijvoorbeeld naar Rwanda, gooit Nederland zijn internationale verplichtingen te grabbel voor politiek gewin – ter bezwering van een zelf-veroorzaakte opvangcrisis. De Volkskrant 23 februari 2023
- Mag Nederland Russische dienstweigeraars en deserteurs terugsturen? (2023)Russische dienstplichtigen tot 27 jaar die naar Nederland zijn gevlucht worden door Nederland niet teruggestuurd naar Rusland. Russen tussen 27 en 45 jaar die mobilisatie vrezen, kunnen na afwijzing van hun asielverzoek wel worden uitgezet. Hoe zit dit precies? Mag Nederland Russische dienstweigeraars en deserteurs terugsturen?, Verblijfblog 25 januari 2023
- Procederen tegen de wachttijd voor gezinshereniging (met Marcelle Reneman, 2022)Vrijdag 26 augustus 2022 presenteerde het kabinet een ‘asielcompromis’ met als doel de opvangcrisis in Ter Apel op te lossen. In de media werd geopperd dat de regering heel goed weet dat het voorgestelde uitstel van de gezinshereniging van asielstatushouders onrechtmatig is. De rechter zal moeten bepalen of dit inderdaad het geval is. Hoe kunnen … Continue reading “Procederen tegen de wachttijd voor gezinshereniging (met Marcelle Reneman, 2022)”